Varnost in prva pomoč

Kako ravnati ob prometni nesreči, v katero je vpleten motorist? Kaj narediti najprej, česa se ne smemo dotikati? Odločilne prve minute do prihoda reševalcev.

Po dolgih zimskih in mrzlih mesecev se kot prve lastovke pojavijo nekateri neučakani motoristi in priganjajo svoje jeklene konjičke po slovenskih cestah. Žal pa ima veselje ob začetku sezone običajno grenak priokus zaradi povečanja števila nesreč, predvsem motoristov ker vozišče še ni dovolj ogreti in tudi gume se ne tako hitro ogrevajo. Previdnost velja. A kaj če se vseeno pripeti, smo res pripravljeni? Naj ne bo odveč nekaj napotkov.

Vedno ob prometni nesreči najprej pomislimo na varnost. Oceniti in odpraviti moramo morebitne nevarnosti tako za poškodovance kot zase. Oblečemo si varnostni brezrokavnik in postavimo trikotnik, da preprečimo nalet. Če ste na motorju obstaja prevleka za čelado ki ima narisan trikotnik in je tudi za motoriste bolj varno.

Varnostna prevleka "Trikotnik" za čelado

Poškodovance ne premikamo, razen tedaj, ko grozi nevarnost, ki je ne moremo odpraviti. Čelade pri motoristih praviloma ne odstranjujemo. To storimo le, če je poškodovani nezavesten in nam ne uspe sprostiti dihalnih poti, če moramo izvajati umetno dihanje ali če nam ne uspe ustaviti hude krvavitve, ki poškodovanega motorista neposredno ogroža. Za pravilno in varno snemanje čelade poškodovanca sta potrebna dva pomagača. Prvi poklekne z zadnje strani h glavi in prime poškodovanca z obeh strani od zadaj za spodnjo čeljust ter ob tem rahlo vleče, drugi pa ob tem odpre vizir, odstrani morebitna očala in odpne zaklep. Nato prevzame vlek glave drugi pomagač, tako da prime vrat s prsti na zatilju ter s palci in z dlanmi ob straneh čez spodnjo čeljust. Prvi pomagač nato raztegne spodnji del čelade, jo dvigne čez nos in sname. Če moramo poškodovanemu motoristu čelado odstraniti sami, to storimo tako, da, medtem ko mu z eno roko podpiramo glavo, z drugo odstranimo čelado, pri tem pa pazimo, da ne premikamo vratne hrbtenice.

Rešilec

V nadelevanju pa nudimo pvo pomoč kot smo se jo naučili na tečaju in takoj pokličemo 112.

Ne pozabite da imate v vozilu „Prvo Pomoč“ katera je tudi obvezna za motoriste.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: